(Doğa Okulu 1 – Gediz Deltası)
Uzun bir süredir bu yazıyı kaleme almaya çalışıyorum. Notlar alıyorum. Tamam şimdi yazacağım diyorum.
Ama sonra kayıp gidiyor elimden harfler.
Artık zamanı galiba. Oturdum yazıyorum şimdi.
Evet, aynen başlıkta olduğu gibi benim hayatımın en başarılı işi ve en çok zevk aldığım iş Doğa Derneği çalışmalarım sırasında yapmış olduğum DOĞA OKULU idi.
Geriye dönüp bakınca hep bir tatlı gülümseme ile anarım o zamanları.
Yıl 2005, Doğa Derneği’nde Yerel Teşkilatlanma Koordinatörü olarak göreve başladım. Bir de proje yürütüyorum. Projenin en önemli etkinliklerinden biri doğa koruma üzerine eğitim programı oluşturmak. Önce biraz düşündüm nasıl olmalı? Nasıl etmeli? Tüm dostlara sordum ve iyi bir analiz sonucunda 3 farklı dönemi olan bir eğitim programı oluşturduk.
Damla Akyıldız (şimdi Ergun oldu) o zamanda en önemli destekçim ve ana eğitmenlerimizden biriydi (ana eğitmenler ben ve o idik). Uzun uzun tartıştık. Eğitimden neler bekliyoruz? Konular neler olsun? Nerelerde yapalım?
(Doğa Okulu 1 – Samsun)
En sonunda her ay, birer haftalık eğitimlerden oluşan 3 aşamadan oluştu okulumuz:
1. Aşama: Doğa Korumaya Giriş
2. Aşama: Sorun Analizi ve Çözüm Yöntemleri
3. Aşama: Doğa Korumada Sürdürülebilir Uygulamalar
Tüm hazırlıklardan sonra 2006 yılında ilk eğitimimize Samsun’da başladık. Kızılırmak Deltası ilk göz ağrımız olmaya devam etti sonra hep. Genelde kuş gözlemcisi birçok dostun katıldığı bu eğitimin hepsi içinde ayrı bir yeri var. Damla ile kah eğitim verdik, kah çay demledik. İleri ki günlerde dostlarda anıları yazınca daha çok şey anlatılır mutlaka. Sonraki ay Gediz Deltası ve ondan sonra da Şanlıurfa Birecik’te idik. Çok güzel anılarla bitti ilk okulumuz. Basında ve her yerde yazıldı çizildi.
Hemen ikincisi için hazırlıklara başladık. Bu okul da Datça, Van ve Küre Dağları Milli Parkı’nda yapıldı. Bu milli parkın ise hayatımda ayrı bir yeri var. O da başka bir yazının konusu.
(Doğa Okulu 2 – Datça)
İkinci okulda bize musallat olan ve sonraki tüm okullara katılan Abdullah Keskin dostum hayatımıza renk kattı doğrusu.
Hızımızı alamadık başka bir fon kaynağına proje sunarak bu sefer Doğu Karadeniz Bölgesi ve Kafkasya özelinde neler yaparız diye düşündük ve uyguladık. Doğa Okulu 3: Yusufeli, Ardahan Posof ve Artvin merkezde oldu. Aslında son bölümde Camili Biyosfer Rezervi’ne gidecektik ama Mayıs sonu olmasına rağmen yol hala karla kapalıydı.
(Doğa Okulu 3 – Artvin – Hatila Vadisi)
Okulu uluslararası boyuta taşıdığımız ve Gürcü dostlarımızın katılımıyla yaptığımız Doğa Okulu 4 ise Gürcistan Batum, Ardahan Posof ve Erzurum İspir’de yapıldı.
Beşinci ise tam beynelminel oldu: Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbeycan’dan katılımcılar ile Kars ve Rize’de uygulandı. Maalesef farklı bir işte olduğumuzdan buna katılamadık. Tarihiler iş yoğunluğumuzdan dolayı uygun olmadı. Çok istedik Damla ile Doğa Okulu 5’de yer almayı ama mümkün olamadı.
(Doğa Okulu 4 – Gürcistan Batum)
Eğitimler süresince başta Bahtiyar Kurt, Gökmen Argun, Cem Orkun Kıraç, Güven Eken, daha sonraları Eray Çağlayan, Özge Balkız, Bahar Bilgen, Selda Bozbıyık ve ilgili yerlerdeki birçok sivil toplu kuruluşu ve bakanlık uzmanı dostumuz bize yardımcı oldu. Bu eğitmenler arasında Doğa Okulu 2’de bize farklı bir perspektif katan Ferhat Mahir Çakaloz’un ayrı bir yeri var bizde. J
Sonra birgün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi tarafından verilen “Gençlik Çalışmaları İyi Örnekler Ödülü”nü aldık. Sevincimiz daha da arttı.
Kısacası birçok güzel anımız var tüm dostlarla. Umarım onlar da anlatır.
Bu süreçte belki yukarıda adını yazmadığım ama hiç unutmadığım dostlarıma çok teşekkür ederim.
Dediğim gibi benim en önemli başarım: DOĞA OKULU.
Şimdi birçok dostumuz Türkiye doğasının korunması için çalışıyor, sivil toplum kuruluşlarında aktif rol alıyor veya kendi işlerinde bu eğitimdeki deneyimlerini kullanmaya çalışıyor.
Tek temennim Doğa Derneği’nin Doğa Okulu çalışmalarını devam ettirmesi.
(Doğa Okulu 3 – Artvin)
Doğa Okulu ile ilgili daha fazla bilgi için: http://www.dogadernegi.org/doga-okulu.aspx
(Fotoğraflar: Yıldıray Lise ve Damla Akyıldız)
Doğa okulunun Yusufeli, Ardahan Posof ve Artvin merkezde yapılan bölümüne katıldım. Doğa okulu doğaya bakışımı değiştirdi. Hem öğrendik hem eğlendik katkısı olan herkese teşekkürler…
Şennur biz teşekkür ederiz. Senin gözlem ve deneyimlerini içeren yazını da bekleriz. Blogumla yayınlarım. sevgiler.
Eline diline klavyenin tuslarina saglik o gunleri yad ettim tatildeyim en kisa surede doga okulu gozlemlerimi yazdigim bir calakalemim vardi atacagim. Sagol iyiki varsin yildiraycim.
Abdullahcım yazını bekliyoruz. tüm doğa okullarına katılmaya devam lütfen. sevgiler
Eline emeğine sağlık Yıldıray .Gözde’nin ve senin yazdıklarını okuduktan sonra tekrar yad ettim o günleri. Doğa okulu benim hayatımın da en güzel günleriydi. Böyle güzel böyle içten ve samimi bir eğitim deneyimi daha yaşamadım bir aşama bittiğinde üzülerek ayrılır diğer aşamanın gelmesini iple çekerdik.Doğa okulu değince aklıma gelen şeylerden biriside her lafın başında “abi” dememizdi 🙂 ÇOK GÜZELDİ ÇOOOOOOK
senin de yazını bekliyoruz o zaman Emine! sevgiler.
katılan herkesin hayatında bir EN olmuştur doğa okulu zannımca,
bu gerçekten büyük başarı. teşekkür ederiz yıldıray.
aşkın çoşkun mutluluğun ve başarın daim olsun